
Den här veckan blir det ruskigt intensivt för kaféer runt om i Småland när fettisdagen och "fössta tossdan i mass" infaller med bara två dagars mellanrum.
Melins Konditori tar dock det hela med ro och ser det främst som en rolig och händelserik vecka med många sötsugna kunder.
– För oss är detta viktiga dagar eftersom vi nästan livnär oss på dem under de sämre månaderna på året, säger ägaren Daniel Prim.
I år infaller både fettisdagen, den 4 mars, och "fössta tossdan i mass", den 6 mars, samma vecka. Det innebär att kaféerna runt om i Småland förväntar sig en massiv efterfrågan på semlor och marsipantårtor.
Det händer inte så ofta att dessa dagar infaller så tätt, så exempelvis Melins Konditori i Sävsjö har förberett sig genom att ha fler bagare än vanligt redo att baka och dekorera.
– Idag säljer vi självklart extra många semlor. Jag tror vi brukar sälja ett par tusen, säger Daniel Prim, ägare av Melins.
– Och på torsdag är det ännu större för oss med "fössta tossdan i mass". Den har verkligen exploderat de senaste åren. Förra året sålde vi nästan dubbelt så många marsipantårtor som året innan, och omkring 700 bakelser. Det här är verkligen två jätteroliga dagar!
Foto: Frida Ohlin
Viktiga dagar
Trots att veckan blir extra intensiv och rolig för kaféet med många kunder finns en liten oro att det blir lite sämre försäljning än vanligt.
– Jag tänker att det ena kanske slår ut det andra lite när det hamnar på samma vecka. Industrierna kanske inte köper fika till personalen två gånger till exempel, säger Daniel.
– För oss är detta viktiga dagar eftersom vi nästan livnär oss på under dem under de sämre månaderna på året. Januari och februari är ju lite sämre månader egentligen, men dessa dagar gör att det numera räknas som bra månader istället.
För konditorierna har "fössta tossdan i mass" utvecklats till en ekonomiskt framgångsrik dag de senaste åren. På bild: Daniel Prim och Anita Arpas. Foto: Frida Ohlin
Har ni några annorlunda varianter av bakverken i år?
– Vi har testat olika semmelvarianter genom åren, men det är faktiskt de klassiska semlorna som säljer bäst. Vi har också minisemlor och semlor fyllda med vanilj. Och så har vi förstås den traditionella gröna marsipantårtan. Vi håller oss till det traditionella, för det verkar vara det folk föredrar här.
Stigande priser
Flera svenska medier rapporterar idag om stigande semmelpriser. SVT Nyheter skriver att priset på semlor har ökat med 30 procent på tre år, främst till följd av dyrare råvaror.
Även Melins har höjt sina priser men betonar att de försökt hålla ökningen på en rimlig nivå.
– Det är ju svårare med ekonomin nu när råvarupriserna har stigit enormt mycket. Vi har försökt att vara återhållsamma och inte öka för mycket, och till skillnad mot andra liknande kaféer tycker jag mig se att vi har en lägre prisbild. Men vi har höjt några kronor mot tidigare år för att klara oss ekonomiskt.
Om du fick välja själv: semla eller marsipantårta?
– Båda två! skrattar Daniel. Jag gillar sötsaker så det blir nog både en semla idag och att bjuda familjen på tårta på torsdag.