
En ny extern genomlysning av Nässjö kommun visar att kommunen står inför både ekonomiska och resursmässiga utmaningar under de kommande åren.
Rapporten slår fast att Nässjö, likt många andra kommuner, påverkas av demografiska förändringar – men att kommunens kostnader inom vissa områden samtidigt avviker från jämförbara kommuner.
På senare tid har det kommit återkommande varningar om att allt färre barn föds, samtidigt som andelen äldre i befolkningen ökar.
Mot denna bakgrund beslutade kommunfullmäktige i november 2024 att en genomlysning av kommunens verksamheter skulle genomföras – för att identifiera var kostnaderna drar iväg, och hur resurser kan omfördelas.
Genomlysningen utfördes av revisions- och rådgivningsföretaget PwC och har nu presenterats för kommunens politiker. Kostnaden för uppdraget landade på 700 000 kronor.
– De demografiska förändringarna innebär att vi måste börja anpassa skola, vård och omsorg, säger kommunstyrelsens ordförande Sara Lindberg (S).
– Vi ville få en tydlig bild av kostnaderna och ta reda på hur vi kan använda pengarna så effektivt som möjligt, eftersom vi står inför stora förändringar inom välfärden.
Äldreomsorg
I granskningen har Nässjö jämförts med sju liknande kommuner, utvalda utifrån verksamhetsområden.
Positivt är att kostnaderna för äldreomsorgen är 41 miljoner kronor lägre än genomsnittet för jämförbara kommuner.
Samtidigt väntar en utmaning: fram till år 2033 förväntas antalet personer över 65 år öka, vilket innebär ett tillskott på cirka 105 brukare inom hemtjänsten och 55 inom särskilt boende.
För förskoleverksamheten ser det annorlunda ut.
Här ligger kostnaderna 4,0 procent högre än förväntat, med en total avvikelse på 10,6 miljoner kronor. Framför allt är det lokalkostnaderna som sticker ut. Dessutom beräknas antalet inskrivna barn minska med 225 fram till 2033.
– Det siffrorna visar här kan komma att innebära omfördelningar av resurser, konstaterar kommunalrådet Kent Karlsson (KD).
Inga tydliga besked
Hur dessa omfördelningar ska se ut kan politikerna i nuläget inte ge några klara besked om.
De hänvisar till att rapporten precis har presenterats, men hoppas ha en tydligare bild innan budgeten för 2026 ska beslutas i november.
– Sådant här är inget som görs i en handvändning. Men till november bör vi kunna se vilka tendenser som börjar ta form, säger Kent Karlsson.
Höga kostnader inom IFO och LSS
De största ekonomiska utmaningarna finns inom individ- och familjeomsorgen (IFO), där kostnaderna ligger 80 miljoner kronor över snittet, samt inom funktionshinderomsorgen (LSS), där överskridandet är 24 miljoner.
För att hantera dessa kostnader föreslår rapporten ett antal åtgärder, bland annat att arbetet med genomförandeplaner behöver tydliggöras, att uppföljning och analys ska ske både på individ- och gruppnivå, samt att samverkan med arbetsmarknad och vuxenutbildning stärks för att minska behovet av långvarigt ekonomiskt bistånd.
Foto: Frida Ohlin
Skolan en utmaning
Även grundskolan sticker ut kostnadsmässigt med ett överskott på cirka 10 miljoner kronor jämfört med snittet.
I rapporten framgår:
Vi ser ett stort behov av omställning i Nässjö, där det demografiska kostnadstrycket fram till 2033 ligger på 22,4 procent inom äldreomsorg och -13,2 procent inom förskola.
Vidare framhålls att om resurser inte omfördelas inom skolsektorn kommer stora anpassningar att krävas inom andra verksamheter.
"Således ska en oförändrad förskole-och skolstruktur ses som en politisk satsning", står det i rapporten.
– Vi kommer nu att se över vår budgetprocess och fördela resurserna där de bäst behövs. Det handlar om att skapa utrymme för prioriteringar. Under 2024 har vi redan påbörjat vissa åtgärder för att minska kostnaderna, säger Kim Strand, gruppledare (V).
– Faktum är att SKR (Sveriges Kommuner och Regioner, reds.anm.) bedömer att vi framöver kommer behöva leverera 125 procent välfärd – med 75 procent av dagens resurser, fortsätter hon.
Sara Lindberg tillägger dock att det inte finns några planer på uppsägningar, utan betonar vikten av att värna om varje medarbetare.
Låg administrativ kostnad
Ett område där Nässjö däremot utmärker sig positivt är inom administration. Här ligger kommunen lägre i kostnader jämfört med liknande kommuner.
– De senaste åren har det förekommit diskussioner om att vi har för mycket administration och för många chefer. Men nu visar det sig att vi faktiskt ligger förhållandevis lågt, säger kommunalrådet Sofia Holm Karlsson (C).
Första steget i det fortsatta arbetet blir att kommunstyrelsen för dialog med respektive nämnd för att diskutera möjliga effektiviseringar och resursomfördelningar.
– Det är nu jobbet börjar. Vi vill vara en ekonomiskt och socialt hållbar kommun, vilket innebär att detta är jätteviktigt. Nu har vi en bra grund att stå på, konstaterar Lindberg.