
För den som är inskriven på Arbetsförmedlingen men behöver extra stöd för att hitta jobb eller utbildning finns Rusta och Matcha. Målet är att snabbt komma ut i arbete efter en tid som arbetssökande. Hasib Zolic beskriver sitt arbetssätt hos Rusta och Matcha-leverantören Arbetslivsresurs genom att hjälpa sina kandidater att hitta rätt jobb som matchar deras kompetenser.
Rusta och Matcha är ett arbetsmarknadspolitiskt program från Arbetsförmedlingen som Arbetslivsresurs tillhandahåller. Efter omorganisationen på myndigheten finns de för att hjälpa till med de praktiska bitarna i jobbsökandet.
Processen går till genom att matcha kandidaternas kompetenser mot arbetsgivarens önskemål. Syftet är att identifiera kandidaternas resurser och rusta dem med professionell karaktär i hopp om ett nytt jobb. Hasib Zolic, jobbcoach i Vetlanda och Nässjö, beskriver hans arbete med personer som söker arbete.
– Det innebär att designa CV, personliga brev och skapa arbetsgivarkontakter men även studiebesök. Eller andra studiebesök som har med studier att göra. Primärt är vår huvuduppgift att rusta kandidaten som kommer till Arbetslivsresurs för att möta arbetsmarknadens krav eller förväntningar, säger Hasib Zolic, jobbcoach på Rusta och Matcha i Vetlanda och Nässjö.
Stegmodell som arbetsverktyg
Hasib använder sig av en stegmodell där han först lär känna kandidaten och personens bakgrund. I arbetet lyfts också fysiska meriter och om den arbetssökande har arbetslivserfarenhet. Efter de första stegen samtalar han och kandidaten om framtidsplaner och mål.
– Därefter kollar vi på CV och designar ett professionellt tilltalande med fokus på enkel kommunikativ logik – både snyggt och informativt. Detta för att tydligt få fram arbetslivserfarenheter och ändå sticka ut från alla andra svartvita CV:n. Senaste jobbet högst upp och det allra äldsta jobbet längst ner, tillägger Hasib.
Nytta av tidigare erfarenheter
Som jobbcoach har han dessutom användning av tidigare erfarenheter i arbetslivet som han kan dela med sig till kandidater som söker jobb. För att spetsa till en arbetsansökan gäller det att jobba med detaljer för att det ska se attraktivt ut hos arbetsgivare.
– Att ha en profilbild är något som jag och många andra jobbcoacher rekommenderar. Detta eftersom ett CV med bild skapar en närmare känsla hos mottagaren än vad ett CV utan bild gör. Detsamma gäller CV.ts visuella design. Tänk bara på hur äggkartongerna ser ut i mataffären. Det visuella har alltså en inverkan på valet inför en intervju. Så jag designar CV:n på ett visuellt sätt eftersom jag har kommunikatörsbakgrund och är van vid att skapa reklam, förklarar Hasib.
När de är klara med sitt CV behöver kandidaten jobba med det personliga brevet.
– Där lär vi deltagarna att använda sig av olika tekniker och vad man ska tänka på när det gäller ens egna kompetenser. Vad är det för kompetenser vakanserna söker? Lyft just dessa i ditt personliga brev, säger Hasib.
Artificiell Intelligens (AI)
Ett alternativt verktyg i jobbsökandet är artificiell intelligens (AI) men det ska endast vara ett komplement för att bolla idéer i syfte att stärka sitt CV och personliga brev.
– Jag lär också arbetssökande som redan har en etablerad teknik i arbetssökandet och vill testa nästa steg. Detta för att lära sig att använda artificiell intelligens (AI) som ett verktyg, alltså Chat GPT som exempel. Med hjälp av AI kan man skapa en bra mall till varje ansökan i syfte att effektivisera arbetssökningen. Inte ersätta det med din egen möjlighet till att skriva ett eget brev. Men att skapa mallar med AI för att sedan bearbeta mallen är en god idé för att effektivisera arbetssökandet, säger Hasib.