I morgon på torsdagen är det premiär för Lydia Ekvalls butik som går under namnet Frisko - Butik och Deli. Sedan tidigare driver hon Fysioteket och syftet med butiken Frisko är att skapa en mötesplats med matservering, fikasortiment och kosttillskott.
Lydia Ekvall driver sedan tidigare gymmet Fysioteket i Bodafors. Nu tar hon nästa steg och öppnar Frisko - Butik och Deli i den tidigare butikslokalen och i anslutning till DinX och premiären är i morgon torsdag den 1 maj. Samtidigt kommer hon fortsätta som ägare till gymmet.
– Jag vill kunna flytta den lilla butikshörnan som är i gymmet just nu till en egen plats där fler människor har tillgång för att kunna komma in och faktiskt kunna kolla vad vi har i vårt sortiment. Därifrån kom tanken att jag kan inte bara flytta försäljning ut i samhället med lite livsmedel och kosttillskott, det skulle inte vara hållbart i längden som fristående butik. Då tänkte jag: Vad behöver Bodafors? Och i mitt tycke så behöver Bodafors mötesplatser, säger Lydia.
Butiken kommer att rikta sig till alla personer som antingen planerar sina möten där eller är i förbifarten.
– Jag har kollat på tonåringarna till exempel. Det finns lite plats för dem i kiosken, vilket är fantastiskt för de hänger alltid där. Men sen kan de sitta på scenen på torget därför att det inte finns något att gå till. Jag förstår att har man en håltimme kanske man inte vill vara på skolan. Vi har även många företagare och många hantverkare i samhället. Likväl för dem att man har ett alternativ, man kan gå på lunchen eller där man kan sitta och fika tillsammans när man vill göra någonting med sitt arbetslag, säger Lydia.
Inspiration från butiker
Gällande matserveringen har hon hämtat inspiration från andra butiker.
– Det blir som kallservering av färdiga livsmedel. Inspirationen är från de här salladsbarerna som finns i en del ica-butiker, säger Lydia.
Det ena utesluter inte det andra. Lydia vill att det ska finnas något för alla i butiken och kommer inte bara att erbjuda hälsosamma produkter.
– Vill man köpa något nyttigt så kommer det att finnas proteinbars och sånt där för det har jag haft sen länge i sortimentet. Men jag räknar med att en del bara vill ha normalt fika så att säga. Vi har köpt in biskvier och allt möjligt, säger Lydia.
– Det ska även vara billigt. Jag vill inte att det ska vara någon slags hög tröskel in så att säga utan kaffe för en tia och hektopriset i salladsbaren ska vara mycket billigare än picadelis, fortsätter Lydia.
Stressad förtjusning
Dagen innan allt står färdigt och det är öppning är det extra många saker att hålla koll på och Lydia beskriver känslorna som en blandad kompott.
– Det är en stressad förtjusning inför öppningen men det ska bli jätteroligt, säger hon och skrattar.
Hon fortsätter med att ge stort beröm till hantverkarna som gjort ett gediget arbete med att ge den gamla lokalen ett ansiktslyft.
– De som håller på att fräscha upp lokalen har verkligen gått above and beyond med allting. Jag efterfrågade bara att det skulle se fräscht ut och vara funktionellt. Men istället har de gått all in och gjort varenda detaljgrej de kan komma på för att det ska bli så bra som möjligt. Jag är helt förundrad över engagemanget och tiden som de har lagt ner i det, säger Lydia.