
Nu tar Nässjö kommun efter det många andra kommuner redan har implementerat - nämligen digitala inköp inom hemtjänsten.
Tanken är att effektivisera verksamheten och frigöra mer tid för personal till omsorgsarbetet.
– Det blir lite som att få butiken till vardagsrummet, säger socialchef Anna Bunninger.
Fler och fler kommuner väljer att införa tekniska hjälpmedel i sina verksamheter för att ge personalen bättre förutsättningar att fokusera på sina huvudsakliga arbetsuppgifter.
Ett led i detta arbete har varit att införa digitala inköp inom hemtjänsten. Genom att brukaren själv beställer sina varor, som sedan levereras direkt från butikerna, frigörs tid för personalen att fokusera mer på omvårdnad.
Ett minskat behov av att skriva inköpslistor, gå till affären, handla och återvända gör det möjligt för personalen att lägga mer tid på omvårdnadsinsatser.
Näst på tur att haka på denna idé är Nässjö kommun, och socialförvaltningen informerade nyligen socialnämnden om det det upplägg som planeras att föreslås.
– Nu ska nämnden fatta beslut i frågan. Många kommuner i landet har redan övergått till digital hemhandling. Det här är en del av välfärdens omställning, eftersom det framöver kommer att finnas färre resurser som ska räcka till fler, säger Anna Bunninger, socialchef i Nässjö kommun.
Nässjömodellen
I dagsläget är det cirka 115 personer i kommunen som beviljats insatsen med inköpshjälp.
Utredningen om den nya "Nässjömodellen" påbörjades i slutet av 2024, och det hämtades inspiration från andra kommuner.
Till skillnad från exempelvis grannkommunen Sävsjö, som valt att endast upphandla en butik som brukarna kan handla ifrån, är tanken att Nässjö kommuns brukare ska kunna välja fritt.
I kommunen finns det ett flertal butiker som har ett system för att leverera varor till sina kunder, men däremot skiljer det sig en del åt i hur de tar emot beställningarna.
Så inom det området finns det enligt Bunninger möjlighet för utveckling.
– Vi tycker det här är ett bra sätt att låta näringslivet blomstra, och samtidigt vill vi inte att individerna ska känna sig tvingade till ett enda alternativ. De kommuner vi tagit mest inspiration ifrån är Lund och Arboga. Lund var en av kommunerna som var först ut med att komma igång med detta redan 2017.
Anna Bunninger anser att det är win-win att brukarna själva får välja vilken butik de ska handla från. Foto: Frida Ohlin
Valfritt
Nässjö kommun kommer framöver att behöva upphandla en digital plattform för beställningar som gör det möjligt för hemtjänstbrukare att, med stöd av personal, själva välja ut och beställa sina varor.
Samtidigt finns det en möjlighet att avstå från den upphandlade plattformen och istället beställa från valfri butik genom andra tillgängliga beställningssätt som butiken erbjuder.
Sammantaget ska den nya modellen inte medföra några ökade kostnader för brukarna, enligt kommunens underlag.
Kan starta till hösten
Om politikerna anser att förslaget är något att gå vidare med är planen att skrida till verket med upplägget redan till hösten.
Förvaltningschefen tror att det förändrade arbetssättet kan medföra ytterligare positiva aspekter.
– Det har ibland framkommit att personalen har haft svårt att tolka inköpslappar som lämnats in av brukare. Om det till exempel bara står "bröd", finns det många olika sorter att välja mellan, vilket ökar risken för missförstånd. Jag tror att felköpen minskar om individen själv kan se bilder och välja exakt den vara som önskas.
Ser du några utmaningar med att övergå till ett system som detta?
– Vi måste vara ödmjuka inför att det kommer bli fel i början. Vi måste i ha tålamod eftersom det kommer finnas barnsjukdomar i detta som inom allt annat, svarar Anna Bunninger.
Vad hade du själv känt om detta hade introducerats för dig om du var i behov av hemtjänst?
– Jag hade nog varit nyfiken på det. Det blir lite som att få butiken till vardagsrummet, och jag kan få ut mer av det när jag är färdig med beställningen. Det blir en större grad av möjligheter att själv kunna göra sina ärenden.