
Parkslide, en av Sveriges mest invasiva växter, sprider sig allt mer – även i Nässjö. Enligt Newsworthy rapporterades växten första gången i kommunen 1978 och fortsätter nu att dyka upp på nya platser.
Den japanska parksliden, som en gång introducerades som prydnadsväxt i Sverige, har visat sig vara långt ifrån harmlös. Med sin aggressiva tillväxt förökar den sig snabbt och konkurrerar ut inhemska växter. Dess kraftiga rotsystem kan tränga igenom asfalt, husgrunder och vattenledningar – något som kan orsaka stora kostnader.
I Nässjö kommun har man haft kännedom om parkslide sedan 1980. Totalt har 96 fynd rapporterats genom åren, med ett ökande antal på senare tid. Bara under det senaste året har åtta nya observationer registrerats – ett tecken på att växten fortsätter sprida sig lokalt.
Enligt Naturvårdsverket är parkslide en av de arter som Sverige har skyldighet att bekämpa enligt EU:s förordning om invasiva främmande arter. Samtidigt finns det ingen enkel metod för att bli av med växten.
– På sikt är den ett stort problem, eftersom den är väldigt svår att hantera. Det är i stort sett bara mycket koncentrerad giftbehandling som kräver utbildning på just parkslide och glyfosat för att kunna knäcka vissa populationer. Det behövs också grävmaskin och i princip destruering av jorden, eftersom man måste rosta hela jordmassan för att döda alla växtdelar, säger Mora Aronsson, biolog på Sveriges Lantbruksuniversitet, till Newsworthy.
Om du misstänker att du har parkslide på din tomt finns det inga krav på att ta bort den. Risken för spridning ökar ifall grävning och flyttning av jordmassor görs på egen hand. Så även om det inte finns någon garanti för att den håller sig stilla så är det bästa rådet till privata fastighetsägare att inte röra parkslide.