
Socialdemokratiska politiker i regionen har besökt ett stort antal vårdcentraler i länet för att ta reda på vad som fungerar bra – och vilka utmaningar som finns inom vården. Rachel De Basso (S), regionstyrelsens ordförande, har samlat in mycket information för att identifiera vilka vårdpolitiska frågor som behöver prioriteras framöver.
– När invånarna själva får bedöma och ange sitt förtroende för hälso- och sjukvården så ligger vi i topp i mätningarna de senaste åren, både vad gäller vårdcentraler och sjukhus, säger De Basso.
Under våren har politiker från Socialdemokraterna i regionfullmäktige gett sig ut för att träffa vårdpersonal på plats och ta del av hur verksamheten fungerar i praktiken.
De har bland annat besökt Nässjö och Sävsjö kommuner, och det senaste besöket genomfördes i Vetlanda kommun – på Landsbro vårdcentral och Vetlanda vårdcentral.
Rachel De Basso deltog tillsammans med regionpolitikerna Henrik Tvarnö och Aneth Amundsson.
– Vi fick en rundvandring och en genomgång av hur de bedriver primärvården. Vi möttes av ett stort och genuint engagemang för att leverera patientsäker och tillgänglig vård till länets invånare, säger Rachel De Basso.
– Det märks att de verkligen arbetar med utvecklingsfrågor, vilket jag tycker sticker ut som något mycket positivt. Det är glädjande att vi ser engagemang hos medarbetarna. Det visar på gott ledarskap och en stark drivkraft att utveckla vården.
Hon understryker även att varken Landsbro eller Vetlanda vårdcentral hade några hyrläkare.
– Det är fantastiskt! Det betyder att de resurser som finns går till den egna personalen. Att de har lyckats med att upprätthålla en full och stabil bemanning.
Förstärkt primärvård
Partiet ser detta som extra glädjande eftersom de vid vårdcentralsbesöken 2018 fick höra om utmaningar kring resurser och kompetensförsörjning.
Sedan dess har fokus legat på att stärka primärvården för att möjliggöra fler anställningar av läkare och vårdpersonal.
Sjuksköterskor är fortfarande en svårrekryterad grupp, men i övrigt har läget förbättrats.
De Basso berättar att de i budgeten för 2025 har avsatt 125 miljoner kronor, och ytterligare 40 miljoner nästa år, för att förstärka bemanningen i primärvården.
– Vi gör detta för att kunna anställa fler läkare, psykosociala team, sjuksköterskor, psykologer, kuratorer, arbetsterapeuter och fysioterapeuter. Under förra mandatperioden satsade vi särskilt på de psykosociala teamen, som länge varit eftersatta, och på att öka antalet läkare i primärvården.
Insatserna tycks ha burit frukt. Socialstyrelsen har ett riktvärde på 1 100 listade patienter per distriktsläkare. Efter regionens riktade budgetsatsningar har siffran, enligt De Basso, minskat från över 2 000 till cirka 1 500 patienter per läkare.
Hur känns det att siffran har gått ner?
– Det känns jättebra! Det här handlar både om arbetsvillkor och arbetsmiljö. Men också om att vi som arbetsgivare visar att vi bryr oss om våra anställda. Vi vill skapa ett hållbart arbetsliv där man orkar arbeta hela vägen fram till pension, säger Rachel De Basso.
Foto: Frida Ohlin
Den förbättrade bemanningen och resursfördelningen tycks också ha påverkat patienterna positivt. I de patientnöjdhetsenkäter som skickas ut visar Region Jönköpings län toppresultat jämfört med övriga regioner i landet.
Enligt Hälso- och sjukvårdsbarometern från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har Region Jönköpings län för tredje året i rad det högsta förtroendet för sjukvården i landet – och rankas även som den region med bäst akutsjukvård.
– Vi ligger också i topp vad gäller tillgänglighet till vården. Jag tror att det beror på att vi ständigt arbetar med förbättring och utveckling, och att kvalitet är vår strategi. Vi utgår alltid från vad som är bäst för just den patienten – och det går inte att göra på samma sätt för alla, säger De Basso.
Nya arbetssätt behövs
Men det finns fortsatt utmaningar. Även om bemanningssituationen är mer stabil idag, har en ny fråga seglat upp – hur man ska införa ett mer digitaliserat arbetssätt och samtidigt minska den administrativa bördan för personalen.
– Nu hör vi mer att det behöver arbetas med nya arbetssätt. Vi behöver bli bättre på att införa sådana, och ta bort de som inte skapar värde för patienten.
Hur ska det gå till rent konkret? Vad innebär ett digitaliserat arbetssätt i praktiken?
– Konkret handlar det om att använda AI för att förenkla arbetsmoment. Att ta bort administrativa uppgifter och automatisera dem med hjälp av AI. Vi vill att vårdutbildad personal ska möta patienter – inte fastna framför datorn.
– Därför har vi också gett ett politiskt uppdrag till regionledningskontoret att arbeta med att implementera AI i vården. Det ska bidra till en bättre arbetsmiljö för medarbetarna.
Ett exempel är att AI skulle kunna lyssna på samtal mellan läkare och patienter – och automatiskt föra in relevanta uppgifter i journalen. På så sätt slipper läkaren dokumentera allt själv, vilket frigör mer tid för patientarbete.
Samtidigt är det en utmaning att förändra invanda arbetssätt, särskilt när många medarbetare arbetat på samma sätt i årtionden.
Hur planerar ni att skapa motivation för förändringen?
– Det är en jätteviktig fråga. För det är hos personalen förändringen måste ske. Vi kan besluta hur mycket som helst på ledningsnivå, men det är nära patienten som arbetssätten förändras. Då måste vi vara tydliga med varför förändringen sker, vilket värde den ger och vilken nytta det skapar för patienten, säger De Basso.
För att stötta det förändringsarbetet finns Qulturum – ett utvecklingscenter inom regionen som arbetar med förbättringsarbete inom hälso- och sjukvård samt tandvård.
Genom olika kommunikationskanaler hjälper Qulturum till att sprida kunskap om nya arbetssätt och hur de enklast implementeras.
Underlag för valfrågor
Besöken på vårdcentralerna handlar även om att samla underlag för framtida valfrågor inför valet 2026.
Ett av förslagen är att bidra till kompetensförsörjningen genom att erbjuda pensionerade vårdanställda 30 procent högre lön om de hoppar in och arbetar under exempelvis sommaren.
Partiet avsätter också 5 miljoner kronor till en så kallad "miljöomställningspott", som ska minska bland annat användningen av engångsartiklar inom vården.
En annan viktig del är att förebygga psykisk ohälsa bland unga.
– Vi fortsätter satsningen på vårdcentralerna för barn och ungas psykiska hälsa. Vi tillför resurser till barn- och ungdomspsykiatrin samt ungdomshälsan för att korta köerna.
– Vi gör också HPV-vaccinationer avgiftsfria för män, kvinnor, pojkar och flickor upp till 26 år. Vi har nu möjlighet att utrota livmoderhalscancer som orsakas av HPV. Det är en dödlig cancerform, så jag uppmanar verkligen alla under 26 år att vaccinera sig. Det här är en viktig folkhälsofråga.
Nu tar partiet sommarledigt, för att under hösten återuppta vårdcentralsturnén, med planerade besök i bland annat Gnosjö, Värnamo och Gislaved.