
Årsredovisningen visar att Nässjö kommun redovisar ett minusresultat på 14,8 miljoner kronor för 2024.
Underskottet är dock betydligt lägre än det budgeterade resultatet på minus 33 miljoner kronor, och majoritetspartierna anser att ett gott arbete har gjorts i verksamheterna för att uppnå detta.
Årsredovisningen för Nässjö kommun behandlades vid gårdagens kommunfullmäktige.
Inför året hade kommunen budgeterat ett underskott på 33 miljoner kronor, men resultatet blev betydligt bättre än väntat. Årets resultat landade på minus 14,8 miljoner kronor – drygt 18 miljoner bättre än budgeterat.
Detta tog kommunstyrelsens ordförande Sara Lindberg (S) fasta på när hon inledde debatten i talarstolen.
– Med en minskad befolkning kom också minskade intäkter. Det var ett tufft utgångsläge. För att skapa förutsättningar för våra verksamheter lade vi därför en budget med minusresultat för 2024, sade Lindberg.
– Trots det tuffa utgångsläget landade det ekonomiska resultatet på ett mindre underskott än vi hade budgeterat. Jag kan konstatera att vi tillsammans har lyckats hålla i och hålla ut.
Initiativ under 2024
Hon fortsatte sitt anförande med att rikta ett stort tack till kommunens medarbetare och lyfte fram flera positiva exempel på pågående insatser – bland annat seniorer i skolan, samarbetet mellan skola och arbetsliv, Kärleksveckan, satsningar på elevnärvaro samt arrangemanget av junior-SM i skidskytte.
När Rickard Salander (MP) tog till orda uttryckte han också glädje över att resultatet blivit bättre än förväntat.
Han passade samtidigt på att lyfta fram kommunens klimatarbete under året – bland annat antagandet av en klimat- och energistrategi samt att Nässjö utsågs till Årets Fairtrade City 2024, en utmärkelse som uppmärksammar etisk konsumtion och hållbar handel.
– Vi landar 18 miljoner högre än det budgeterade resultatet. Det låter kanske konstigt att säga "högre" när det fortfarande handlar om ett minusresultat på 14,8 miljoner. Men vi i Miljöpartiet stöder beslutet att använda resultatutjämningsreserven under 2024. Alternativet hade ju annars varit ännu större effektiviseringar inom nämnderna, sade Salander.
Även kommunalrådet Kent Karlsson (KD) tog fasta på att resultatet blev bättre än väntat.
– Vi ser ett negativt resultat med positiva vibbar om framtiden. Medarbetare, tjänstemän och förtroendevalda ska ha beröm för det arbete som har gjorts för att skapa stabilitet i en ekonomiskt orolig tid. Det är riktigt bra jobbat!
Foto: Frida Ohlin
Ekonomiska utmaningar
Trots resultatet visar det sig att verksamhetens nettokostnader uppgår till 2 387 miljoner kronor, motsvarande cirka 2,39 miljarder kronor.
Detta innebär en negativ avvikelse mot budgeten på 20 miljoner kronor. Samtidigt var intäkterna högre än förväntat med 15,5 miljoner kronor, vilket delvis kompenserar för det negativa resultatet.
Att en del av nämnderna har haft det tufft ekonomiskt, och att det inom vissa områden sticker iväg en hel del, framgick vid den sammanställda genomlysningen av kommunens ekonomi.
Det framkom bland annat att individ- och familjeomsorgen (IFO) står inför stora ekonomiska utmaningar, med kostnader som ligger 80 miljoner kronor över genomsnittet för jämförbara kommuner.
Även inom funktionshinderomsorgen (LSS) är kostnaderna höga, med ett överskridande på 24 miljoner kronor över snittet.
Leif Ternstedt (SD) hade med bakgrund av detta svårt att instämma i den positiva ton som Kent Karlsson uttryckte från talarstolen.
– Ibland undrar jag om vi bor i samma kommun. Så vitt jag vet har vi fortfarande en av de högsta skattesatserna i södra Sverige, den högsta arbetslösheten och det högsta försörjningsstödet i länet. Så är det verkligen samma kommun vi pratar om? undrade Ternstedt.
Riktade kritik
Även oppositionspartierna Moderaterna och Liberalerna riktade kritik mot resultatet.
Torgny Tilstam (M) efterlyste ett mer öppet politiskt klimat där även oppositionens idéer får komma till tals, medan Martin Rofors (L) intog en skarpare ton i talarstolen.
Torgny Tilstam (M). Foto: Frida Ohlin
– Oron är att effektivitetsgenomlysningen visar på problemen och att vi är oförmögna att ta tag i dem. Vi i Liberalerna tror helt enkelt inte att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är förmögna att klara av detta, sade Rofors.
– Vi får nu be Centerpartiet och Kristdemokraterna att stå upp för sina värderingar. För vi bryr oss uppenbarligen inte, tar inte tag i problemen och värnar inte om myndighetsutövningen.
Sara Lindberg svarade med en replik direkt.
– Jag hade tänkt vänta, men kände att jag behöver bemöta när du tilltalar mig så här. Resultatet av effektivitetsgenomlysningen är vi helt redo att ta på fullaste allvar. Vi kommer att jobba vidare med detta – det är vår absoluta vilja.
För att gjuta olja på vågorna gick Margareta Andersson (KD) upp i slutet av debatten och levererade ett pragmatiskt anförande.
– Som jag ser det är det allas ansvar som förtroendevalda att göra det bästa av de skattemedel vi får in och fatta beslut som blir så bra som möjligt – från den yngsta till den äldsta.