
I en längre intervju med NässjöAppen delar Sverigedemokraternas kommunalråd Magnus Hellström och Leif Ternstedt med sig av partiets prioriterade frågor, deras syn på den ekonomiska genomlysningen i kommunen samt vilka förändringar de vill åstadkomma i Nässjö.
Högst upp i Stadshuset, i varsitt kontor, arbetar Magnus Hellström (SD) och Leif Ternstedt (SD) med att utforma politiska motioner, formulera ställningstaganden och förbereda partiets profil inför valet 2026.
Till skillnad från övriga partier delar Sverigedemokraterna i Nässjö – kommunens största parti – på kommunalrådsposten, något som underlättar det dagliga samarbetet och möjliggör snabba idéutbyten mellan de två.
För några veckor sedan presenterades en genomlysning av kommunens ekonomi, som visade på vad som fungerar väl för Nässjö kommun och vad de har för utmaningar.
Allra mest ansträngt är det inom individ- och familjeomsorgen (IFO) samt funktionshinderomsorgen (LSS), där kostnaderna överstiger genomsnittet för jämförbara kommuner med hela 80 respektive 24 miljoner kronor.
– Vi ser mycket bra i det som de har tagit fram, och mycket kände vi redan till. Nu vill vi att det utreds vad som är lagstadgad verksamhet, vad som inte är det och vad av detta som vi egentligen vill ha eller behöver utifrån ett effektiviseringsperspektiv, säger Magnus Hellström.
– Jag blev överraskad över att omsorg och skola tillsammans låg 120 miljoner över snittet – att det var så mycket och låg så högt, säger Ternstedt.
Kan ni ge exempel på vad ni hade velat förändra och, som ni uttryckt det, inte behöver?
– Vi ser mycket av vår politik i detta. AI-frågor är något vi har varit inne på med att ta fram pilotprojekt för att se om det kan hantera administration med till exempel bygglov, skapa matsedlar för skolan och omsorgen eller schemaläggning inom socialen, svarar Hellström och fortsätter:
– Det kan även handla om hantering av försörjningsstöd. Att det finns en färdig sammanställning istället för att träffa klienter och sitta med det efteråt.
Det låter som det innebär att ett antal tjänster kommer försvinna?
– Så blir det ju i förlängningen, men vi ska också bara tillsätta de tjänster som faktiskt behövs, svarar Hellström.
Vilka är det ni anser inte behövs?
– Det är svårt att peka ut konrekt, men för oss är det kärnverksamheterna som är viktigast. Ibland talas det om kommunikatörer och mellanchefer här i Stadshuset som det kanske kan funka bra utan ändå. Detta måste ses över.
Kommunalråden framhåller att det finns tekniska lösningar som kan användas i större utsträckning, bland annat inom äldreomsorgen.
Ett exempel är kameraövervakning av brukare nattetid, vilket skulle minska behovet av fysiska besök från hemtjänstpersonal och samtidigt undvika att störa deras sömn.
Magnus Hellström och Leif Ternstedt. Foto: Frida Ohlin
Bidragsfusk
En annan teknisk effektivisering partiet ser är att frigöra tid för att personal istället i större utsträckning ska kunna utreda bidragsfusk. Något de tror förekommer i stor skala i Nässjö kommun.
– Vi vill anställa folk som fokuserar på just detta, säger Leif Ternstedt.
Hellström har blickat åt de utredningar som genomförts i Malmö kommun som kunnat utreda ett stort antal bidragsbrott, och räknat fram att det år 2020 handlade om totalt 8 miljoner kronor och under 2024 betalade kommunen felaktigt ut 700 000 kronor varje månad.
– Det kan handla om att det bor kanske 10 personer i en och samma lägenhet, eller att man angett att man är arbetslös samtidigt som man jobbar vid sidan om, förklarar Ternstedt.
Utöver utredning av bidragsfusk vill de ställa högre krav på de som beviljats försörjningsstöd.
– De ska till exempel kunna vara behjälpliga med saker som att måla idrottsanläggningar eller ta ut någon äldre person på promenad, säger Leif Ternstedt.
– Men de måste kunna prata svenska med dem, fyller Hellström i.
Redan nu blickar partiet fram mot valet 2026. Foto: Frida Ohlin
Språkkrav
På sin hemsida lyfter partiet fram migration, välfärd, trygghet och billigare bränsle som sina främsta fokusområden – frågor som i vissa fall vävs in i varandra.
När frågan ställs om att språkkrav kan riskera att försvåra för människor att ta sig in på arbetsmarknaden, och därigenom få chans att lära sig svenska i praktiken, svarar Hellström:
– Omsorgen är inget integrationsprojekt. Vi ser det också som en del i att göra yrket mer attraktivt – alla ska kunna ta sig an alla arbetsuppgifter, och ansvaret ska inte vila för tungt på vissa.
– När vi hade stor invandring från forna Jugoslavien kunde många börja jobba direkt inom industrin och samtidigt lära sig språket. Men att arbeta med äldre är något helt annat – där måste språket fungera från början.
Val 2026
Nu börjar partiet förbereda sig inför valet 2026 och återkommer direkt till fokus på de äldre och tryggheten.
De vill bland annat jobba mer med dispens från 11 timmars sammanhängande dygnsvila för att kunna säkerställa bemanning inom omsorgen.
– Vi vurmar alltid om den lilla människan. Många säger att vi är ett högerparti, men för mig är höger kapitalistiskt. Sossarna är mer höger än SD, säger Ternstedt.
– Det är intressant att de hellre fokuserar på att ge en arbetslös somalier pengar än att hjälpa våra äldre.
Nässjö kommun har den högsta skatten i länet, och det vill SD ändra på och vill se en sänkning.
– Men vi har också den högsta arbetslösheten och högsta försörjningsstödet per person i länet. Och det har varit så i många år. Så det finns många saker att jobba med, avslutar Leif Ternstedt.