Minusgraderna kryper nedåt och sjöarna fryser sakta men säkert till is. Men än så länge är det för tidigt att ge sig ut på isen, menar Jan Insulander, projektledare på Issäkerhetsrådet.
- Det är svårt att bedöma hur tjock isen är när det ligger snö på, säger han och fortsätter:
- Är man inte van att vistas på isen så är det bäst att låta bli. Är man däremot van så har man en viss känsla och även rätt utrusntning. Även barn ska inte vara på isen och leka.
För drygt ett år sedan förlorade fyra män livet i en tragisk drunkningsolycka utanför Sävsjö. Personerna hittades vid en vak i sjön Vallsjön. Det var ett stort räddningspådrag i samband med olyckan, men deras liv gick inte att rädda.
Varje år sker omkring 10 dödsolyckor på isar runt om i landet. Hittils i år har det skett cirka 14 fall. Polisen får i dag in flera rapporter om barn som springer ut på isar och leker.
- Faller ett barn genom isen och ingen vuxen eller liknande är i närheten, så är de tyvärr chanslösa. Är man också flera personer på ett och samma ställe så kan alla åka i samtidigt och då blir det svårt.
Rätt utrusning
Ska man ge sig ut på isen, så är det rätt utrusning som gäller, menar Jan.
- Isspik är ett måste. Isdubbar är också bra och även någon form av flytväst.
Här kommer några tips:
• Gå aldrig ut ensam på isen.
• Ha alltid med dig säkerhetsutrustning som isdubbar och ispik. Räddningslina och flythjälp kan också vara avgörande.
• Testa tjockleken på isen med en ispik om du är osäker.
• Tänk på att ny is, våris, snötäckt is och havsis kan vara svag.
• Isen kan vara mycket tunn på dessa ställen: vass, råk, brygga, bro, udde, avlopp, utlopp, inlopp, sund, grund och vindbrunn.
• Vid nödläge - ha alltid någon mellan dig och den nödställda, "den förlängda armen".
Källa: Issäkerhet