Nästa vecka visar studenter från Träcentrum i Nässjö sina kunskaper på möbelmässan i Milano där designexperter från alla världens hörn kommer delta. Eleverna har fått skapa möbler efter tolkningar från olika epoker som ska visas upp i en egentillverkad monter.
Elever som studerar andra året med Produktutveckling med möbeldesign kommer att göra sitt livs äventyr med att ställa ut på möbelmässan Salone del Mobile i Milano. En del i klassen åker redan nu på fredagen den fjärde april för att jobba med montern och resten av klassen är på plats onsdag nästa vecka.
– Det är klart att man har gått och spanat på den här student- och skolutställningen, som är världens största möbelmässa och tänkt att här borde vi kunna platsa. Vi har haft idén om mässan ganska länge och varit här med studenter sedan 2013, säger Victor Strand, programansvarig för Produktutveckling med möbeldesign.
Förberedelserna började 2023 men då möttes de av en del hinder som gjorde att de fick tänka om - som tillslut blev en lyckad historia.
– Det var väldigt svårt för man var tvungen att visa tidigt som i september exakt vilka produkter som skulle visas och då var kursen inte ens påbörjad när möblerna skulle skapas. Då lyckades vi få till en utställning på ett annat bra ställe som heter Superstudio. Där blev vi antagna och ställde ut förra året 2024. Där är det mer varumärkesbyggande utställningar, säger Victor.
Efter mässan på Superstudio i Milano skickade Victor in en spontanansökan till möbelmässan Salone del Mobile.
– Om vi har med det här som portfolio så skrev jag till mässan att vi inte hade några möbler att visa men vi har gjort det här innan och såhär har möblerna sett ut. Så jag skickade ett mail och en liten tid senare kom det tillbaka en inbjudan att vi fick ställa ut som skola där. Sen stod det free of charge i slutet så vi fick en gratisplats på 24 kvadratmeter, säger Victor.
Designers från hela världen
Själva mässan heter Salone del Mobile och eleverna från Träcentrum i Nässjö kommer att ställa ut på Salone Satellite. Det är ett område på mässan som är för nya tillskott inom designvärlden och där ställer skolor och studenter ut sina produkter. Utställarna på mässan är en handfull högskolor och enskilda designers världen över från bland annat Kina, Japan och USA. År 2024 lockade mässan ett deltagande över 1 950 utställare från 35 länder och den totala närvaron landade på 370 824 personer.
En sak med klassen som studerar utbildningen Produktutveckling med möbeldesign är extra exceptionell.
– Mig veterligen så var det ingen svensk skola där förra året, det vet jag. Hur det har varit innan vet jag inte men om ens någon så har det varit väldigt få skolor från Sverige som har ställt ut där, säger Victor.
Linnea Wernald och Molly Rothzén är två av eleverna i klassen som har fått specialuppdrag inför resan.
– Vi har inom gruppen gjort olika arbetslag. En är content creator som jobbar med instagram, en grupp klipper vidos när vi bygger montern och en grupp har har fokuserat på monterdesignen och lagt upp ritningar. Vi har också lagt upp ett schema där vi bygger själva montern, säger Linnea Wernald, projektledare.
Vad som de kommer att visa upp på mässan är bestämt sedan länge och det finns en tydlig tanke bakom varje möbel som har skapats.
– Vi har fått olika epoker som vi ska ha tolkat och gjort en valfri möbel efter det. Så det är sex olika grupper som har gjort möbler efter grupperna som har tilldelats, säger Molly Rothzén, som tillhör gruppen för content creator.
– Vi har också gjort ett schema hur många som ska stå i montern. Då har vi tänkt tre stycken per pass på fyra timmar. Sen byter man med tre andra. Vi hoppas att det räcker för det är nog sårbart att ställa två för det är svårt att fatta hur mycket människor det kommer att vara, fortsätter Molly.
Nyttig erfarenhet
Både Linnea och Molly är överens om att upplevelsen i Milano kommer att förbli en mycket nyttig erfarenhet som klassen kommer att bära med sig i framtiden.
– Alltså det är jätte givande att man kan säga att vi faktiskt har ställt ut våra möbler där, säger Molly.
– Och känna av lite hur den här typen av fackmänniskor just inom området, hur de beter sig och vad man pratar om och vad de tycker får man jättemycket erfarenhet av också och få höra riktiga experter som varit inom branschen i jättemånga år, säger Linnea.
Öhrskogs Stiftelse
Finansieringen går via Öhrskogs Stiftelse på Träcentrum i Nässjö och grundaren av stiftelsen är Göte Öhrskog som var en bondson och flyttade till Nässjö 1944 för att hamna inom möbelbranschen. Företaget fick namnet Göte-Möbler och under kommande decennier tillverkades och såldes många olika fåtöljer, bland annat snurrfåtöljen.
– Det stiftades av Göte Öhrskog på 90-talet och han skänkte fem miljoner till stiftelsen för att uppmuntra kreativa studerande på Träcentrum som läser en träorienterad utbildning. Den här utbildningen är mitt i prick och pengarna har vuxit väldigt mycket. Så vi har möjlighet att söka och få väldigt goda budgetar till att genomföra såhär roliga projekt, säger Victor.